20100228

Musiclovers allt är RUT:ans fel

Tänkte blogga om Agenda men Johan knäckte med lite musiclovers och då blev det att haka på, men med vad...  


Ja med tanke på den debatt som varit denna vecka så känns denna som gjuten...




Vilket beroende Johan skapat!! Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Söndagskrönika om tur, kärlek och politik


Söndagen var lång idag. Vet inte om det är bra eller dåligt? Ett tecken på att saker är tråkiga är att det tar lång tid. I mitt fall tar det lång tid innan näsan slutar rinna. Vill inte vara förkyld.  Om vi nu ska sluta att oja sig över ens själv och försöka formulera något som kan komma i närheten av en storstilad krönika som får människor att gråta av lycka (oj vad jag tar i).

Om man nu ska nå denna höjd så borde man ha ett ämne när man sätter sig vid tangentbordet (det är nog här mitt problem med att bli författare ligger att planera...). Jag bara tar det som flyger förbi och utgår från det.  Ett ämne kan vara att våren gör sig påmind och fåglarna kvittrar så där härligt som de bara gör när våren nalkas. Men jag vet att fortfarande kommer bakslagen redan i veckan som kommer ska det bli mer snö och kylan kommer åter. Må dessa moderna spådamer vid namn meteorologer ha fel. Att de inte kan se tydligt i glaskulan utan gissar vilt ungefär som när en annan spelar på hästar. På tal om det så drar jag mig till minnes den gången jag vann. Hustrun skulle för den lokala tidningen bevaka travet i Ingatorp och jag skickade med en Selma med orden. Satsa på häst nummer tre i lopp tre (gissa vilket turnummer jag har?) och hästskrället vann. Det visade att det var dagens stora favorit, men jag vann.

Men sedan den dagen så har inte spelturen varit min främsta vän. Men jag lever på devisen utur i spel tur i kärlek och hittills så har de funkat bra, ja till och med över all förväntan. Har nu varit gift i snart 16 år och det blir bara bättre dag för dag.


Veckan som kommer går i landstingets tecken. Det är dags för fullmäktige och agendan känns kort men så har oppositionen slängt in ett antal interpellationer som jag ibland (nu får jag väll skit) undrar varför. Var vi likadana med våra under vår tid i opposition? Kan jag aldrig tänka mig... Vi har säkert mycket klokare. Men här kommer en annan tanke om hur olika vi ser på frågorna om vi är majoritet eller opposition. Jag hävdar att det inte är skillnad på det blå eller röda laget här utan att det är inbyggt i systemet. Frågan som man kan ställa sig är om det är bra eller dåligt. Vitaliserar det demokratin eller ställer det bara till det?


Nu går vi vidare och avslutar denna krönika med att låta alla smälta sin söndagsgstek och hoppas på de sista medaljerna i detta OS hamnar hos Sverige efter en härlig femmil.

Andra som skriver betraktelser eller krönikor
Kent Persson, Mary Jenssen, Westerholm, Peter på Röda Berget , Peter Andersson och Peter Soilander samt att nu Antonsson. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ska RUT:an avgöra valet?...

Ser idag att det ska kampanjas för RUT:an Det är moderaterna som nu ska byta fokus på bidraget. Från att varit ett jämställighetsbidrag som ska ge familjerna mer tid till att nu enbart handla om sysselsättning.


Alliansfritt Sverige har en postning som ger lite kött på benet kring detta bidrag
  • Skatterabatten skulle minska skattefusket - men att det har lett till omfattande nytt fusk rapporterade DN redan i oktober 2007
  • Det skulle hjälpa småbarnsfamiljer med låg inkomst med "livspusslet"
    - men de är inte småbarnsfamiljer: 78% av brukarna är över 40 år
    - och de är framför allt inte låginkomsttagare: SCB har rapporterat att det är 26 gånger vanligare
    bland människor med mycket hög inkomst än hos låginkomsttagare
  • Inte helt otippat har avdraget var absolut mest populärt i Danderyd, Lidingö och Täby.
  • De siffror som släppts om skatterabattens avskaffande kommer från Almega, som alltså är samarbetsorganisationen för de företag som gynnas av skatterabatten. Dock har de accepterats utan granskning i debatten.
Även Johan Westerholm har noterat denna lilla kampanj som nu ska bli valfråga. Jaha Var det inte  jobben som skulle avgöra valet? Eller är det med praktikanter som inte får plats och hushållsnära tjänster som Moderaterna löser arbetslösheten? Även Peter på Röda Berget har noterat denna fråga och ser att detta är en symbolfråga för moderaterna...

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

20100227

En ide som borde ha stannat i bastun!

Lördagen går mot sitt slut. På TV:n ser jag damernas tremil. Kan inte låta bli att skriva ner en tanke om denna kompetenta arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin

I morse så läste jag som vanligt (om den kommer) Östran/Nyheterna och kunde ta del av ledaren idag skriven av Janne G och ser att de statliga verken inte riktigt har begripit uppgiften som de fått av ministern. Visst osar det desperation från den moderatledda regeringen när nu de statliga verken ska ta emot en horder av arbetslösa. Men när en generaldirektör tror det är fel på en nolla och att det ska vara 600 istället för det faktiska 6000. Med det i bagaget så undrar jag om inte hustrun hade rätt. En kväll med grabbarna i bastun och efter ett antal öl så kommer iden som borde ha stannat i bastun.

Nu ser jag upplösningen av tremilen och återkommer i morgon med min krönika.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

20100226

Lördagsbetraktelse ( Om än fredag) om min utveckling som talare och skribent genom kollektivet.


Nu är lördagen snart här och jag sitter nu och åter formulerar lite personliga tankar. Jag har använt mycket av detta lördagsutrymme åt att fundera över mitt skrivande och var det bär mig. Noterar att vädret har börjat töa. Jag vet att det är sen fredagskväll men jag hinner nog inte skriva imorgon då jag är med familjen hela dagen. Ja jag vet ibland får de gå före skrivandet...


För ett par år sedan var jag i det närmaste analfabet och kunde bara göra mig förstådd genom talet och där (även nu) flödande orden. Jag var avundsjuk på alla som kunde formulera sig skriftligt och tänka alla som kunde skriva böcker. Tänk er kunna skriva flera hundra sidor som hänger ihop. Där är jag fortfarande lite avis men vem vet innan jag hamnar i den där kistan så kanske det har blivit en bok. Som yngre hade jag skådespelar drömmar och målet då var att stå på Dramatens stora scen och göra Hamlet. Nu blev det talarstolen i Plenisalen i Vimmerby stadshus. Jag drömmer om en bok och det blir en lördagsbetraktelse. Men jag ger inte upp. Man måste ha sina drömmar för om jag inte haft dem hade jag stått i talarstolen hade jag formulerat denna betraktelse?


Med detta i tanken så är mitt budskap att alla måste ha drömmar. Och det viktigaste, att vi tillåter våra medmänniskor att ha drömmar. Att vi inte hånar dem som uttalar sina drömmar. Se på mig hade jag blivit hånad så hade jag nog inte befunnit mig där jag befinner mig idag.


Nu kommer jag till den politiska knorren på denna fråga. För att den enskilde ska få möjligheter att leva sina drömmar eller komma i närheten måste samhället (dvs vi) ge förutsättningarna för den enskilda att nå sina drömmar. här bygger jag det hela på min tro, ideologi. Att genom kollektivet så lyfter vi individen.

För att gå tillbaka till mig så tog jag ett kliv mot Dramaten genom att gå på en 33 veckors folkhögskoleutbildning med mål att bli amatörteaterledare. Innan denna utbildning så klarade jag inte att tala inför grupp det gick bara inte. Under denna vecka lärde jag känna mig själv och fick kontroll på min kropp. Jag vet numera var jag har mina händer när jag talar. Höjdpunkten detta år var när jag fick göra just den scenen ur Hamlet med hans monolog. Där var jag i mål. Jag var stolt. Jag var mogen att kliva vidare och det har jag gjort. Efter denna utbildning så har talarstolen och den stora gruppen inte varit mig främmande utan tvärtom blivit ett gift. Inte så att jag till varje pris måste upp, men när så bra jag mår.

Nu kommer nästa steg i utvecklingen och det är när jag genom bloggen känner att jag kan få samma feeling som jag får i talarstolen.  Så det må hånas vårt NetRoots men det är genom den vänskapen och det nätverket som jag som individ växer. Åter tillbaka till min ideologi och jag ser att den stämmer på mitt liv. Jag växer genom kollektivet. Utan kollektivet vad vore jag då?

Andra som skriver betraktelser eller krönikor
Kent Persson, Mary Jenssen, Westerholm, Peter på Röda Berget , Peter Andersson och Peter Soilander samt att nu Antonsson. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Oppositionen växer trots nya unga statsanställda...

Idag kan vi notera två intressanta saker. Ett: Att ungdomar blir statsanställda och två: Gapet mellan blocken växer igen

Vi börjar med notis nummer två och ser där i DN att åter så växer gapet mellan blocken och alla Allianspartier har fått näsan över vattenytan. För Kristdemokraterna är det dock med minsta marginal. Vi kan också se att samtliga av partierna i det RödGröna samarbetet går framåt vilket är glädjande.
Moderaterna får 27,7 procent i mätningen, Folkpartiet 6,3, Centerpartiet 4,9 och Kristdemokraterna 4,1 procent. Det är bara M som ligger högre än i valet 2006. Bland oppositionspartierna får Socialdemokraterna 35,2, Miljöpartiet 9,7 och Vänsterpartiet 4,8 procent. MP ligger hela 4,5 procentenheter över valresultatet och drar väljare över blockgränsen
Så med gårdagens start på vår samtalskampanj ser det ut att kunna bli en ljus vår vi går tillmötes. Johan Westerholm har gjort en djupare dykning i frågan.

Den andra notisen som jag noterade när jag forcerade genom media var att Sven-Otto Littorin drar sitt strå till stacken när det gäller att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Eller som Aftonbladet skriver "Regeringen dumpar praktikanter på myndigheter" Mer kan du läsa hos Peter Andersson.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

20100225

Musiclovers Nu ger Kalla Sverige lite kalla kårar

Fick ett tips om en sida som är värd ett besök. Kalla Sverige är en ny sida som ger utrymme åt de som blivit utvisade i kylan av den sittande regeringen. Ett bra initiativ av fackföreningsrörelsen och jag ska försöka att återkomma med intressanta bloggningar som hämtar sin näring från Kalla Sverige.

För att avsluta med lite kyla så kör vi en låt som får en att minnas  men som trots allt värmer



Vilket beroende Johan skapat!! Även den RödGröna landstingsmajoriteten i Kalmar län har upptäckt denna sida. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Nu är det avslöjat!

Jag kan inte undanhålla er från Per Gudmundsons spökskribent.... Nu är han avslöjad! Det är ingen mindre än Johan Westerholm.

Idag blir det två länktips till Johan. Det ena är hans analys av Mona Sahlins valstartstal och det andra är som ovan nämnda spökskrivare :).

Andra som noterat detta. S-buzz. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

ROT gör skillnad, men vad gör RUT:an

Vet inte om det bara är jag som tycker det är väl mycket äpplen och päron i debatten om hushållsnära tjänster. Det jag tänker på är ROT och RUT.


ROT är ett avdrag som kom till för att  få igång byggindustrin. Varför byggindustrin är så viktig beror på att de är få sektorer som kan ge dynamiska effekter. Du ska byta golv och när du lyfter luren till hantverkaren går kedjan igång. Hantverkarna behöver material som de köper i en butik som fått det utkört av en lastbilschaufför. Chauffören hämtar sina material från ett lager där personal sorterar inkommande gods. Godset har en annan lastbil kommit med från en fabrik som tillverkar materialet som hantverkaren behöver. Till fabriken kommer virket från ett sågverk. Till sågverket kommer lastbilarna från de småländska skogarna där det avverkas träd.Så när du beställer hem en snickare för att byta golv skapar du med hjälp av ROT-avdraget en kedja av sysselsättning.


Det är det här som är avsikten, inte att du ska få ett nytt golv billigare. När det sedan gäller RUT så kommer det hem en städerska och soppar ditt golv och sen är det klart. Därför vill också Socialdemokraterna bygga vidare och bredda ROT-avdraget för att få än mer snurr på Sverige. För det här gör skillnad inte skattelättnader för de rikaste.

Att läsa: Adventskalendern. Läs också Karin som det här inlägget kan vara ett svar på. Peter Andersson ser en bredare perspektiv på frågan. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Regeringen tar kakan men ger tillbaka smulorna

Jaja när ska Gudrun Brunegård (kd) vara lite självkritisk mot sin egen regering. Det är så uppenbart att det nu finns mindre utbildningsplatser än under högkonjunkturen. Taktiken är uppenbar.

Den moderatledda regeringen tar hela kakan. Sedan ger man tillbaka litet smulor och klang och jubel. Titta vad vi satsar. På område efter område så sker detta. Nu är det på utbildningsområdet som det sker.

Idag kan vi i Vimmerby tidning läsa att arbetslösheten bland ungdomar är kring 210 personer. Kan tänka att den aktuella siffran för Vimmerby ligger i samma nivå. då påstår Gudrun att det storsatsas från regeringen. 16 platser. Det var stort. De pengar som vi får från folkbildningsorådet har inte räknats upp med tanke på den lågkonjunktur som vi har utan Vimmerby Folkhögskola har med hjälp av dubbla skohorn lyckats ge 290 personer möjligheten att utbilda sig vidare.

Sedan får nog fru Brunegård vakna upp och svara på frågan var ligger motförslaget mot det spar på folkhögskolorna. Det finns inte. Det som gjordes från den borgerliga oppositionen med Gudrun i spetsen var att flaxa lite med armarna men inte kom det något motförslag. Och åte rså producerar de fyra folkhögskolorna som landstinget har mer än de statsbidrag som vi får.

Som avslutning så är det så att Regeringen inte tar krisen på allvar och har en plan för det utan det kommer små desperata förslag som inte täcker det behov som finns. Regeringen tar inte tag i de möjligheter som finns att vända krisen och göra en stor offensiv satsning. I förra lågkonjunkturen så la vi grunden till en satsning utan motstycke, Kunskapslyftet, och det behövs en likvärdig igen.

Vi fyra ordförande hade en debattartikel i länets tidningar (tyvärr så finns den inte på nätet) Som är upprinnelsen till ovan inlägg.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Mitt bidrag till valseger


Nu kör valrörelsen igång och Johan Ulvenlöv skickar en postning som samtidigt är en stentuff stafettpinne som ställer frågan vad jag ska göra för att få ett skifte i september. Här kommer svaret.

Som jag tror de flesta politiker så är det i valrörelsen som vi samlar den energis om bär oss fyra år framåt. Så är det i alla fall för mig. Men hur får jag denna energi. Samtalet med väljarna är det viktigaste svaret. Och jag kommer även denna valrörelse samtala med väljare. I hemmen på gator och torg samt här. Det är det nya som jag inte gjorde för fyra år sedan.

PÅ nätet kommer jag göra ett antal postningar per dag som ger besked, debatter, samt en hel del annat. Här kommer du att följa vad som händer lokalt som centralt. Jag har även uppdraget att ge mina kamrater i länet den hjälp de behöver för att komma ut i sociala medier.

Måste också säga att jag även kommer använda gamla hederliga insändare i den lokala tidningen.

Andra som har eller förhoppningsvis bekänner färg. Peter Andersson och Johan Westerholm och Alexandra Einerstam och Kristian Krassman och Storstad och Martin Moberg och Stefan Wikén och Claes Krantz och Anna Vikström och Viktor Tullgren samt Kulturbloggen för att nämna några. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

20100224

Musiclovers nu kör vi tema unga utanför

Med tanke på mitt tidigare inlägg idag så fortsätter vi med tema ungdomar utanför. Det blir en gammal klassiker som får avsluta denna dag.



Vilket beroende Johan skapat!! Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Vem vet vad våra unga vill?


Efter att bloggen kraschat under morgonen blev det inget skrivet utan jag återkommer nu. Fastnade i ett intressant samtal om ungdomar och om de är innanför eller utanför.
Var i förra veckan på en konferens kring ungdomars delaktighet och inflytande i den regionala utvecklingen. Det var ett par frågor som fastnade på hornhinnan.
Den intressanta frågan var hur vi vuxna ställer oss till ungdomar som tar beslutet att bo kvar i sin hembygd och inte resa iväg. Forskaren Lotta Svensson har gjort en undersökning på ungdomar i Söderhamn (tror att den är överförbar på de flesta kommuner). Den undersökningen visade på att de ungdomar som valde att flytta trodde att vuxenvärlden och de styrande ville ha dem kvar medan bilden var tvärtom för de ungdomar som valde att stanna. Om ni frågar mig så är det en skrämmande uppfattning. Här finns det ett antal ungdomar som vill vara kvar och ta alla de arbeten som vi vill att de ska ta. Men de känner ingen uppmuntran till det utan får frågan - vad gör ni kvar här? Den frågan som ställdes var hur vi kommer tillrätta med det här. Svaret är enkelt. Men för den delen inte lätt. Attitydförändring. Vi vuxna måste se dessa unga som en fantastisk möjlighet och resurs. När det gäller avbefolkningen så finns här ett antal ambassadörer som inget annat vill än att bo kvar på hemorten. Använd dem, hylla dem.

Den andra frågan som malt i mitt huvud var frågan om centrum-periferin. Den frågan är tvådelad dels den geografiska när "alla" söker sig mot centrum. Bor du i Vimmerby vill du till Stockholm och bor du i Stockholm vill du till New York. Tron att gräset alltid är grönare på andra sidan. Under samtalet kom det fram att det nog ligger i ungdomens natur att söka sig vidare till andra sidan. Den andra delen av centrum-periferin är mer oroväckande och handlar om utanförskapet. Hur vi fångar upp de ungdomar som inte känner sig delaktiga i samhället. Här finns också frågan om vi frågar efter dessa ungdomar eller om vi bara frågar de som står i centrum. Samtidigt så är väll det en avspegling av samhället i stort. Om vi ser oss om vilka som sitter med i olika sammanhang så är det de som är vana att ta för sig.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

20100223

Hushållsnära tjänster är fel! Först ska hålen i välfärden täppas till, sen....

Kan inte hålla fingrarna borta från tangentbordet och kommentera det tokiga från Mikael Damberg angående hushållsnära tjänster. Så Länge det är håll i kommunernas kassa till äldreomsorgen och barn omsorgen. så länge det behövs resurser till skolan så att ingen ska lämna grundskolan utan godkända betyg. Så länge det är köer inom vården och det saknas resurser så kan jag inte ställa upp på dessa hushållsnära tjänster. 

Skillnaden mellan ROT och RUT är att ROT ger dynamiska effekter som inte RUT ger. Därför ska vi ha ROT som är ett konjunktur stöd för att hålla landet igång under dåliga tider.

Så med det skärpning och tänk ett varv till.

Fler som har bloggat om hushållsnära tjänster idag: HBT.sossen som ger en hel den klokheter i detta ämne, Anna Ardin, Jonas Morian, Åsa Westlund, Robert Noord, Bengt Silfverstrand och Karin Bergh. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Dagens Boktips.


Jag kommer kort och gott med ett litet lästips. Det är Alliansfritt Sverige som har recenserat en  bok "Bidragskulturen – filosofin bakom socialbidraget av Helena Rivière (m)."

Andra som också ger detta tips:
Martin Moberg, Johan U noterar denna bok och vilken syn den ger. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kömiljard blir Betygsmiljard

Nu går Centern in på Folkpartiets område och ska nu bestämma hur vi ska utveckla skolan. För ett par dagar sedan var det Kristdemokraterna som gjorde desamma. 


Johan Westerholm skriver förtjänstfullt om kannibalismen som härjar på den blå sidan. Det är den tydliga kamrat fyra procent som jagar. Här finns inget heligt. Den som var din vän igår är idag ditt villebråd.

Ska vi sedan ge ett betyg på förslaget i sig självt så får det av mig IG. Kömiljarden inom vården lockande fram de sämsta sidorna inom landstings Sverige. Det var ett evigt dribblande med statistik och vips så klarade alla de magiska gränserna. Men blev alla behandlande? Nä det uppkom massa påhittade köer med allehanda ursäkter. Nu ska det städas upp.
Och nu ska vi fixa nästa miljard. Två frågor som uppkommer. Är det så att skolor i välmående områden fixar det hela lättare och därav snabbt får del av denna miljard. Vad är det som gör att alla skolor får samma möjligheter att klara uppgiften att ge de svagaste eleverna den hjälp och stöd som de behöver för att klara skolan. Är det risk för en ökat segregation? Det andra som jag funderar över är. Hur ska det garanteras att det inte fuskas med sifforna för att komma över lite snabba pengar till en skraltig kommunkassa?


Dessa tävlingar å välfärdens område är inte av godo utan det handlar om att ge resurser och möjligheter att klara uppdraget som vi fått från medborgarna. Tävla gör vi i OS inte i välfärden.

Andra som formulerat lite tankar kring detta förslag
Peter Andersson om piskor eller morötter, Edvin Alam som vill lärarna högre lön. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Ge upp! Det är dags att kasta in handduken.

Idag kan man på Newsmill se "en dåres försvarstal" eller desperat skyddare av sin ledare. Det är den moderater partisekreterare som försöker sig på ett frontal angrepp på Mona Sahlin med klassikern att tala om nationens väl...

Jag konstaterar: Det funkar inte. Med tanke på att Sverige har med den mest kompetenta regeringen en ungdomsarbetslöshet som ligger över EU-snittet vilket vi aldrig haft innan. Att plötsligt vilja jämföra sig med Spanien och Grekland. Jo dessa länder brukar vi alltid jämföra oss med. Lite grand som det fuskande med statistiken som regeringen gjort sig känd för. Nu plötsligt så hittar vi ett par länder med sämre ekonomi. Ge upp herr Schlingmann.

Det som jag kan ana är detsamma som Peter Andersson att det nu gäller att rädda sin husse, Fredrik Reinfeldt som får sviktande siffror gentemot Mona Sahlin

Fler som noterat detta utfall
Peter på Röda berget och Peter Andersson skriver om Svenskyra. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

20100222

Sossehockey gör mig varm

Sossehockey i det RödGröna landet. Vad innebär det?  Vi kopplar på Sosseskidor så sprider vi ut oss. Det är inte så svårt. Det är den socialdemokratiska modellen ( den finns ingen Svensk modell. Moderaterna river den alltid när de får makten)

Det handlar om en grundsyn. Alla ska med. Ingen ska lämnas utanför. Med den tanken bygger socialdemokratin Sverige. Med den modellen och tron på att genom kollektivet så stärker vi den enskilde och låter den växa skapar vi stjärnor på isen och i spåret. Så när jag hör ordet sossehockey blir jag varm. Vi såg hur man ställde upp och hjälpte individen växa i den fantastiska skidtävlingen som slutade med guld och brons.

Det är det som är det tydligaste skillnaden mellan vi och de blåa som tror att man bygger landet med egon. Alla vet att ensam är svag.


Det som behövs för Sverige är mer sossehockey och mindre egon. För en RödGrön valseger i höst.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

20100221

Musiclovers lite Dörrterror för Kristdemokraterna

Med tanke på den högersväng som jag tidigare skrivit om när det gäller Kristdemokraterna så tar vi och avslutar helgen med en gammal klassiker.



Vilket beroende Johan skapat!! Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Söndagskrönika om lite av varje och SNÖ

Sitter och försöker slappa lite och då infinner sig den där tanken att det är söndag och då brukar jag spruta ur mig en krönika. Jaja lika bra att göra det denna söndag också. Vem vet det kanske finns någon därute som sitter och väntar...

Denna helg måste jag erkänna att det går i vitt. Vet knappt om jag sett så mycket snö. En sak är säker. Jag är numera emot. Gränsen är nådd. Jag vill nu ha vår. Kunna sitta ute smuttande på ett glas rött, lyssnade på fågelkvitter. Det enda positiva är att jag denna helg sparat tusentals kronor på gymkort.

Bara en tanke. Finns det något regelverk för hur en krönika ska var eller går det bra att formulera sig hur som haver? Behöver man ha ett ämne eller går det bra att kasta sig från det ena till det andra? Jag vet inte utan gör som jag gör till någon skäller på mig. Det här med att skriva betraktelser och krönikor är bra för mig personligen då jag får möjlighet att utveckla mitt skrivande. Kent Persson var inne på det igår då han blivit recenserad av Tokmoderaten. Den som hjälper mig är Johan W och Min kära hustru. Jag tror det är viktigt i skrivandet att vi har våra kritiker som ger oss feedback åt båda hållen.

En annan positiv del med dessa krönikor är att man kan fördjupa sig i något. Vardagen går mycket åt att vara kommentator och betraktare än att formulera tankar om framtiden, både privat och politiskt. Här kommer dessa funderingar fram och ger mig en personlig mognad som jag mår bra av. Dessa betraktelser och krönikor är lite av terapi för mig. Lite så där lagom utlämnande.

Nu tar jag nya tag mot den vecka som kommer och som kommer leda mig närmare våren och fågelkvitter. HA en skön söndag (om det går)

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Tydlighet blir Kristdemokraternas fall

En liten debattartikel på SvD Brännpunkt kan vara så brännande... Det är som vanligt Kristdemokraterna som är ute och pinkar in det högerkristna hörnet.


Johan Westerholm och Peter Johansson har skrivit klokt om detta.
Den mest eniga regeringen gör det igen...

Det blir allt tydligare hur Kristdemokraterna drar sig ut på den kristna högerkanten. Jag tycker det är bra att det blir tydliga på var de hör hemma men frågan rent valstrategiskt är det så klokt? Jag tror denna positionering leder till ett parti under fyra procent. Så tack och hej Kristdemokraterna.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

DN hör dåligt

Idag läser jag i en DN en hyllning till den fria etableringen av vårdföretag. De har fel. Det är inte hur privata vårdföretag får etablera sig som är avgörande.

Det RödGröna Landstinget i Kalmar län har Sveriges bästa tillgänglighet och vi politiker har dessutom skärpt vårdgarantin. Här är svaret. En tydlig politisk prioritering. Vi använder privata om vi inte klarar det själv eller om vi ser ett tydligt komplement. Men det är alltid ur ett patientperspektiv.

Ser vi sedan på det exemplet som lyfts fram från Skåne så visar det sig att det är en resurs fråga till viss del att komma tillrätta med köer. I detta fal 30 miljoner kronor. Den fråga som direkt uppkommer är om det är de privata eller satsningen på 30 miljoner som löst kön. för mig är svaret givet. Utan pengarna inga lösta köer.

Den hyllning till den fria etableringen som sker från höger håll ger inte med automatik bättre tillgänglighet där det behövs som mest utan feta plånböcker hos ett antal företag.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

20100220

Först så går det ner och sen så går de upp

Nu signalerar Finansminister Anders Borg höjda skatter. Frågan är vad som hände med skattesänkningar som pensionärerna och ensamstående med barn skulle få del av. Troligen får de vara med om att ta del av de höjda skatterna.

Budskapen är kluvna från Alliansen. Ena dagen är det lysande tider och alla ska få sänkt skatt, särskilt pensionärerna. Idag så blir det kanske höjningar. Vilken koll har egentligen regeringen på ekonomin. så mycket kan det inte svänga på en vecka.

Andra på samma tema
Peter Andersson, Claes Krantz, Peter på Röda Berget, Roger. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Nu är skitåret ute nu gäller morgonrodnadens år

Noterat: Vi har nu lämnat skitåret och gått in i morgonrodnadens år, vad nu  det betyder?

Via Alliansfritt Sverige finner jag att vi enligt vår käre arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin lämnat skitåret och glatt kastat oss in i morgonrodnadens år. Även Oppositionsrådet i Kalmar Malin Pettersson (m) har förstått budskapet (vet inte vad det är, men skit i det). Om jag inte är fel ute så går väll rodnaden lite åt det röda hållet. Har han givit upp valet?

Känner nu den sanna glädjen som stormar mot er vid tanken av att ni får vara med och uppleva detta år.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Såpan moderaterna från öppen till bunkern

Måste säga att moderaterna är ett spännande parti. Kan konstatera att de rymmer allt som man vill ha i en bra såpa. Svek, Avhopp, Fusk, Lycka, Otrohet och kändisskap. Oj var tog politiken vägen?

Läser idag i den lokala tidningen att moderaterna värvat två företagare till sina listor. Den ena Micael Glennfalk bloggar om det hela och den andre Håkan Karlsson har i åratal legat i fejd med Miljö- och byggnadsnämnden om olika tillstånd. Nu vill han in i nämnden( går att läsa i pappersupplagan). Jojo. I grannkommunen har en av de ledande moderaterna hopat av i brist på förtroende för sitt parti. Han deklarerar att numera så samtalar de i media. Där är det öppenhet till skillnad mot i Stockholm där allt sker inom slutna dörrar. Frågan är om de är tillbaka i bunkern...

Ska bli spännande att följa detta blåa parti och vad som kommer hända...

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Lördagsbetraktelse om snömos, val och byten

Sitter och ser hur snön vräker ner önskar mig bort till en liten tropisk ö med nått svalkande i glaset.  Veckan som gått har varit omtumlande både för mig och för Svensk politik.  

För min del så känner jag att jag kommer närmare vad jag vill med mitt politiska liv.De senaste veckornas diskussion kring nomineringsrocesser både inom mitt eget parti och hur det fungerar, inte fungerar, i andra partier. Jag har fått sätta ner foten och göra ett val var jag ska ha min politiska tonvikt. Jag har kallat mig för styrelseproffs i offentlig regi och det har haft sina fördelar. Jag har fått ett brett kontaktnät, en god insyn i hela processen från olika aktörers nivå och möjligheten att ägna mig åt politiken på heltid. Om jag nu efter valet kan göra det vet jag inte men sakta och säkert känner jag mig allt tryggare i att jag gjort rätt.

Jag tror det är fler som har, eller borde reflektera över sitt politiska liv. Förutom det som har hänt  i moderaterna så väcker det partibyten som jag noterat under senaste veckan frågan hur troende är man? Jag erkänner mig till socialdemokratin ( ingen som läst denna blogg är snopen) och kan inte se mig själv i något annat parti. Jag må hålla med andra partier i sakfrågorna men när jag lyssnar på mitt hjärta så kan jag inte se något annat parti. Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om skillnaden av placeringen av parkbänken kan spåras ideologiskt. Även om vi ställer den på samma ställe är skälen olika. Kan man byta inom blocken? Här ser jag en möjlighet då det särskilt på den blåa sidan är en ideologisk rörlighet som ställer till det för medlemmar och sympatisörer. Men därifrån till att kliva över mittlinjen är för mig svårt för att inte säga otänkbart. Då återstår frågan varför. Är den enkla svaret att man valt parti efter sakfrågan och inte de bakomliggande värderingarna. Jag vill inte värva medlemmar på sakfrågorna utan på mitt partis värderingar och ideologiska grund.

Sedan så är det en liten fundering kring det här med partiernas listor som jag inte riktigt vet svaret på. När väl partierna med fusk, mygel eller gammal hederlig demokrati fastställt sina listor. Hur ska vi förhålla oss till kryssen? när det gäller riksdag sker det med automatik men när det gäller kommuner så är första namnet ofta partiets kommunalrådskandidat. Om nu en blir omkryssad är den personen också kommunalråd d eller får den bara sitta på första platsen i kommunfullmäktige. Här handlar det om vem som bestämmandet över partierna medlemmarna eller sympatisörerna. För mig finns två vägar att gå. Ett att partiet tydligt innan valet deklarerar att kommunalrådskandidaten ligger fast oavsett kryssen. Det andra är att partiet hårdlanserar den som ska vara etta och på det sättet ser till att kryssen hamnar där. Ja det finns ett alternativ till är att man följer kryssen. Men är det bra?

Andra som skriver betraktelser eller krönikor
Kent Persson, Mary Jenssen, Westerholm, Peter på Röda Berget , Peter Andersson och Peter Soilander samt att nu Antonsson. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

20100219

Musiclovers lite fredagsmys som ger mersmak

Nu har det gått ett tag sedan jag hade lite kvinnlig skönsång ov det siftande slaget och med upptäckten av att det inte är nått På spåret så kör vi lite music av den skönare sorten.



Vilket beroende Johan skapat!! Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Vem skadar partiet och vem gynnar partiet?

Idag gör Fredrik Pettersson en postning och Landet Lidl eller möjligheternas land. Det är en underhållande läsning som samtidigt skrämmer då det är en bild av den verklighet som vi är i eller närmar oss.

Under veckan har vi fått olika bilder om varför det blir regeringsskifte under hösten och med de i bagaget så känner jag att resan tar fart.

Dock den politiska diskussionen har under denna veckas mattats av lite och det som händer inom moderaterna överskuggar. Som Johan W skrev ska vi nog alla vara lite vaksamma för vad som kan vänta i ens eget parti. Frågan om det är personvalet som är boven? Statsvetarna gör olika analyser av frågan. Min syn är klar. Självklart är personvalet och den enskildes nya möjligheter att ta sig en position i det egna partiet. Det är början på en svängning där vi går från en i gruppen till att vi ska sticka ut från gruppen så kryssen hamnar på mig. Den kampen börjar som vi nu ser redan internt när listorna ska formas. I mitt parti råder en blandad stämmning till det här. Man vet inte riktigt hur vi ska förhålla sig . Är det ok att en sticker ut eller ska den straffas? Hur gynnas partiet eller skadar det partiet? När det gäller den aktuella situationen så är det självklart att det skadar moderaterna. Men skadar Fredrik Federley Centern eller lockar han med sitt alterego?

Att det råder nya tider är vi alla ense om men hur vi ska hantera dessa vet vi mindre om och för vi ett samtal internt och med andra om hur vi ska göra? Svaret är nej, inte på det sätt som jag anser vi skulle behöva göra. Vi behöver ta fram gemensamma regler både vad det gäller kampanjer men också finansiering. Alla är vi partier och personer som gör anspråk på att styra landet, landstinget/regionen eller kommunen. Vi ska få förtroende att förvalta medborgarnas pengar och förtroende. Med det i tanken kan vi inte gömma oss bakom stadgar och regler. Vi måste vara öppna visa att vi förtjänar förtroendet. Det går inte att köpa.

Nu är detta vals interna och externa processer så långt komna att det blir svårt att göra skillnad nu men när vi i september klarat detta val är det dags att börja fundera på framtiden. 2014 kommer snabbare än vi tror

Det som jag hoppas och ber om är en valrörelse som behandlar de politiska skillnaderna och inte personer och affärer.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

20100218

Grattis Anja!!

Ännu en medalj. Nu är det Anja. Denna medalj är värd mer än det brons det blev med tanke på gårdagens fall. Ett under att hon står på bena idag. Vi hyllar Anja med



Vilket beroende Johan skapat!! Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det RödGröna Landstinget i Kalmar län är bäst!

Idag presenterades Patientundersökningen från SKL. Det var inga dåliga siffror. Det RödGröna landstinget i Kalmar län får bäst betyg. Det är ca 100 000 patienter som svarat på enkäten.

Nedan följer resultatet och det skriver sig själv. Här behövs inget mer sägas.
Hur värderar du som helhet den vård/behandling du fick? 75 poäng (71). En andra plats bland landets landsting.

Kände du att du blev bemött med respekt och på ett hänsynsfullt sätt?92 poäng (89). Första plats.

Kände du dig delaktig i beslut om din vård och behandling, så mycket som du önskade?82 poäng (78). Första plats.

Fick du tillräcklig information om ditt tillstånd?82 poäng (78). Första plats.

Vad anser du om tiden du fick vänta?86 poäng (81). Första plats.

Kände du förtroende för den läkare som du träffade?
88 poäng (84). Första plats. Anser du att ditt aktuella behov av sjukvård blivit tillgodosett vid ditt besök?87 poäng (83). Första plats.

Skulle du rekommendera den här mottagningen till andra?88 poäng (83). Första plats.
Det är inte dåligt och vad än Gudrun Brunegård och de andra på den kanten säger så är de ett RödGrönt styre som varit i 3,5 år. Deras förtjänster (ja det finns ett par) gäller inte nu. De är historia. Nu är det resultat av den nya RödGröna samarbetet och dess kloka politik.


Vi har även ordning på ekonomin och Sveriges bästa tillgänglighet. Nu tar vi nya tag för att stanna på topp för det är medborgarna och patienterna i Kalmar län värda!

Läs mer på Landstingsmajoriteten och Jessica. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Hafs och Slafs igen....Och på det vinns inget val

Alla ni som lyssnade på Ekot kunde höra hur ansvarig minister, Sven-Otto Littorin backade på sitt löfte till de sjuka och utförsäkrade. Åter en Hafs och Slafs förslag som dunkats fram av den moderatledda regeringen.

Johan W gör en bra postning som är läsvärd där han pekar på att det inte är först gången som det inte blir som man tänkt sig (eller blir det som man tänkt sig?) några av de saker Johan pekar på
Med en havererad ägarstyrning av Vattenfall, en Försvarsmakt som fortfarande väntar på besked om hur rekrytering av soldater skall gå till (proposition aviserad till april), ett jobbskatteavdrag som inte gått till konsumtion och produktion utan tvärtom blåst upp en fastighetsbubbla, en Finansminister som inte lyckas ha något vidare grepp om arbetsmarknadssiffror,
 Ja det har sagts mycket och det verkar få sägas mer. Det är nu dags att vi börjar fokusera på politiken som vi ska gå till val på under en period så har och kommer politiken presenteras centralt, regionalt och lokalt. Många gånger kommer det vara en RödGrön gemensam politik men det kommer också vara en stark socialdemokratisk politik som bygger på att vi alla är lika mycket värda och att ingen ska lämnas utanför. Det kommer vara allt från det stora till det lilla var parkbänken ska stå.

Mot detta finns de fyra borgerliga partierna som slås för sin överlevnad och letar efter sina kostymer som de har förlagt eller slängt bort. Det kommer under våren visa sig att den förda politiken inte håller och att ansvaret kommer skyllas över på socialdemokratin.

Vi kommer vinna utan fusk, hafs och slafs.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Fusklöfte gav lägre ersättning

Vad var det löftet värt? Intet visade det sig när nu verkligheten råder. Åter så var det mycket munväder från den moderatledda regeringen

Idag så redovisar media det utfallet av regeringens löfte om att de som blev utförsäkrade.  Idag så presenterar försäkringskassan siffror som pekar på att det inte blev som ansvarig minister Sven-Otto Littorin lovade. Var det ett fusklöfte som ministern gav eller är det som vanligt Hafs och Slafs.

Peter Andersson noterar så gör Johan U och Johan W samt Kaj. Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

En radda av överkommelser som kommer ge valseger

Dagens första blir ett lästips från Claes Krantz som ger sin bild av varför de RödGröna kommer vinna valet i september

Under veckan har ett antal RödGröna bloggare givit sitt perspektiv på varför det kommer bli maktskifte i september. Idag är det Claes Krantz som visar på alla de överenskommelser som de RödGröna gjort.

Ska under dagen vara på ett forskarsamtal om ungas delaktighet och inflytande i den regionala utvecklingen. Troligen kan det bli en bloggpost.

Vi kommer vinna utan fusk, hafs och slafs.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern en samling med politiska bloggar

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,