Nya Högbergs Tankar

Jag håller på att byta sida och ni kan läsa mera på Högbergs Tankar som kommer bli sidan där jag bloggar, tänker och presenterar Högbergs Tankar HB. Ni kan också se inläggen i högerspalten!

Innehållet kommer mera vara av vardagliga reflektioner från en medborgare blandat med politiska analyser och tyckande. Det lovas mer video och kultur. Hopppas ni följer mig över från denna sida. Kommer under en övergång innan all teknik fungerar dubbla lite.

20120229

Och nu då? Att siffror vänder ger inga valvinster


Tiden brådskar för Socialdemokraterna
Vi har en nu laguppställning och det känns som om det stora skeppet börjat röra på sig. Men för att de ska ta fart till rätta vatten kan vi inte navigera med gamla sjökort utan nya måste till.

            Jag har redan tidigare varnat för bra siffror med farhågan att socialdemokraterna ska slå sig tillbaka och tro att man fortfarande kan vinna med gårdagens lösningar medan världen ser helt annorlunda ut. Vi klarar varken politiken eller organisationen. På det politiska området så känns det ändå med den nya laguppställningen med Magdalena Andersson i spetsen som om vi är på väg mot förnyelse. Vi får inte som för ett år sedan när Håkan Juholt blev vald stanna av arbetet och tro att det ligger på en person. Så jag varslar om oro när jag ser siffror som vänder allt för snabbt och en risk att vi slår oss ner med devisen Löfven fixar biffen. Men det räcker inte med biff för att mätta väljarna utan potatis måste till.

            Som jag innan varit inne på så är det en slöhet inom politiken generellt och det är skadligt för förtroendet över lag. Risken att personangreppen allt mer tar över från sakinnehållet blir uppenbart och ingen i det politiska fältet ska sväras fri. Så en samling för politiken måste till och jag hoppas som sagt att dagens siffror inte lägger locket utan ger näring åt debatten som så väl behövs för oavsett siffror så kan vi inte slå oss till ro.

         Nu blir det folkhälsoplan för resten av slanten blandat med lite specialisttandvård...  Så nu gäller det att hålla käften...

Media: Ab, Ab2, Ab3, Cision Wire, Dagens ArenaPiteå-tidningenExp, DN, SvD, SvD2, SvD3SVT, GP,
Bloggat: Kent Persson, Tokmoderaten, Thomas BöhlmarkRoger Jönsson, Västros, Martin Moberg på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant?

20120228

Alliansen finns inte 2014?


Kvartetten som splittrades...

Hur mår Alliansen och frågan om den finns mer än på pappret? För var dag som vi närmar oss valet så kommer det rapporter hur det slits allt mer i den styrande Alliansen. Det sker centralt och det sker lokalt. Jag är tveksam till om vi kommer ha en Allians 2014…

          Igår så var det fullmäktige i Vimmerby och som vanligt så blev det allt mer en upplevelse som om vi i oppositionen var med på Alliansens gruppmöte. Vi var tvungna att höja rösten för att höras i plenisalen. Under åren så har vi ofta suttit med armarna i kors och tittat på andra sidan som friskt debatterar gentemot varandra medan vi undrar på om vi ska ta en fika. Lite som att kika in till grannen som tjafsar om kvällsmaten. Men så plötsligt springer kommunalrådet fram till oppositionsrådet och gör upp och plötsligt blir det en majoritet bestående av (S) och (M). Ett slags SM i politik. Men vem blev vinnaren?

         Men om vi sedan lyfter en nivå så kommer jag till landstinget där det stora problemet inom Alliansen verkar vara Kristdemokraterna (Eller ska man säga personalklubben, då det samlas en otroligt hög andel sjukvårdspersonal) som leder stöket och än så fogar sig de tre andra partierna för att hålla skenet uppe. Men minspelet på sammanträdena säger något helt annat. Möjligtvis så underlättar det att de sitter i opposition och med det kan ta sig lite mer utsvävningar. Frågan är hur länge de andra kommer ha tålamodet och när de själva kommer inse att de behöver profilera sig för att finnas kvar. Till skillnad mot Vimmerby och riket så har moderaterna lagt sig platt och låter Centern styra trots sin litenhet i landstinget. Att moderaterna inte gillar läget är klart och pikar kommer med jämna mellanrum. En förklaring är bristen på naturliga ledare inom moderaterna.

         Så går vi vidare till riket och den massiva moderatdominansen i regeringen. Både personellt och i politikens utformning. De tre små partierna blir allt mer desperata för att profilera sig. Men kommer sitta kvar i Alliansen och i praktiken var lydpartier till moderaterna? Visst kommer moderaterna med lite eftergifter särskilt till Kristdemokraterna. Anledningen kan spåras i den konservativa historia som moderaterna har. De medlemmar och väljare som fortfarande ligger konservatismen när måste näras så de inte helt överger moderaterna. Men var går gränsen och ju mer alarmerande som opinionssiffrorna blir för det tre små och det visar sig att de inte är så ideologiskt lika som de velat ge sken av.

        Med debattartikeln på SvD Brännpunkt kring insemination så blir idag sprickan allt större och det är Kristdemokraterna som får sitt ensamma vid sitt köksbord och be aftonbön. Att förstå den enskilde att ta parti för den lilla och låta politiken ta ett kliv tillbaka blir bara tomma plattityder som inte betyder något när besluten inte gå ri bibelns riktning.  Personligen så tror jag vridningen åt höger för att lugna Livets ord med anhang inte var den rätta vägen utan allt mer kommer isolera Kristdemokraterna under fyra procent. Men inga tårar rullar längs min kind för det.

Så valet 2014 blir nog minnesvärd som "Kvartetten som sprängdes"...

Media: Ab, SVT, SVT2, SVT3SvD, SvD2DN, SR, ExpDagens Arena, Piteå-tidningen, Östran, Dagbladet, Värmlands folkblad, Dagens Arena, Ab 1, 2, SVT 1, 2, 3, SvD, DN, SR, Arbetarbladet,Länstidningen, Dala-demokraten, Värmlands folkblad, Folket
Bloggat: Thomas Böhlmark och Martin Moberg på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

20120227

Makten klarar inte öppenhet, varken i Sverige eller Ungern...


Tiden kan inte vridas tillbaka utan
öppenheten är här och utvecklas

Och så stängdes dörren som aldrig hade öppnats. Regeringen har inte sedan valet förstått att de inte är ensamma på arenan. Att de inte kan styra riket i evighet och amen. Att makten inte går i arv utan det är, tyvärr, kungakronan som gör det… Men en bild växer sig starkare. Hur dagens makthavare i Sverige och utomlands inte klarar det öppna informationssamhället. Viljan att styra är starkare än det öppna ordet.

          Måste säga att resa bort till helt annan världsdel och kultur ger en annan syn på hemmaplan. Men en bild som slår mig är hur makten inte klarar det allt mer öppna samhället. Hur man ska förhålla sig till utvecklingen där sociala medier och även traditionella allt snabbare lägger ut nyheter, skvaller och ingen vet om det finns tid till rättning eller om skadan redan har hänt. Ett nytt landskap växer fram. Klockan kan inte vridas tillbaka utan vi lever här och nu. Men makten agerar som alltid när de känner sig pressade. De försöker återta kontrollen och informationen.

          I Sverige så försöker moderaterna allt mer förvandla regeringens kanslier till lydiga informationsspridare av den moderata politiken. I Ungern stänger man media som inte rapporterar lydigt. Ryssland agerar kring media som inte rapporterar lydigt och journalister som vill rapportera fritt riskerar sina liv. Bilden som visar sig är att oavsett om det är västerländska demokratier eller förtryckare regimer så har de svårt med det nya fria informationsflödet (Vill inte göra mera jämförelser än att de har svårt att hantera det nya). Inget om att förhålla sig till den nya situationen och utifrån detta planera in en ny strategi som bejakar öppenheten och gör att vi förhåller oss till den. Utbildar medarbetarna vad det innebär att arbeta i en organisation som är transparant och se öppenheten som en möjlighet att stärka den egna profilen, inte som ett hot.

           Vi stoltserar med informationssamhället men agerar som vi inte levde i det. Och en fråga som då kommer till mig är om vi är mogna för det öppna samhället där information flödar fritt och fångas upp av vem som helst och publiceras utan betänketid för varken den ene eller den andre. Jakten på att vara först. Inte alltid jakten på att vara korrekt. Barnsjukdomarna finns men svaret är inte förbud, statlig kontroll utan habilitering.


Media: Ab, DN. SVT.
Bloggat: Peter Johansson på sitt Röda berg
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

20120226

Reinfeldt trött... Politiken än tröttare


Det var en icke-ledare som satt i Agenda studion ikväll. En symbol för den trötta politikens vardag. En symbol för en bristande politisk idé-verkstad. Fredrik Reinfeldt blundade sig igenom kvällens intervju som också var en av de vassaste gentemot alliansföretädare som jag sett eller hört.

           Inga svar än ”ta er i kragen” var det vi hörde när Fredrik Reinfeldt blev intervjuad i kvällens Agenda. De svar som man kan få fram handlar om mer sänkta skatter och piskor mot slöa unga. Ingen vilja till breda överenskommelser utan bara göra som jag säger… Men han säger ju inget. På Twitter så frågas det om kvällen var början till slutet för sagan Reinfeldt och nya Moderaterna?

          Kent Persson har dragit igång en gästbloggs serie för att få igång det politiska samtalet igen och med kvällens intervju så blev frågan allt viktigare. Socialdemokraterna har, medan jag varit i Uganda, format laget och det ser bra ut i vissa delar. Men nu måste det också bli verkstad. Att få draghjälp av regeringen eller moderaterna verkar döfött utan händer inget så får vi dra det politiska utvecklings arbetet själva framåt utan en kritisk granskande och motläggande borgerlighet. Så jag hoppas Kent kan lyckas väcka sina egna och med det också vårt eget parti. För politiken behöver tufft motstånd för att hålla sig vakna och utvecklas. Ikväll så såg vi en trött moderatledare. En ledare som hellre verkande sitta framför tv:n och se på ”Så ska det låta” för det vi hörde i kväll var inget vi ville höra...

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Perspektiv i krönikeform. Ett inlägg i idédebatten.


Perspektiv är det ord som kommer mig nära när jag så här en dag efter hemkomsten från Uganda går igenom vad som hänt i veckan. Perspektiv ett ord som vi använde för att spegla vad vi såg. Ett ord som vi skyddade oss bakom när det blev svårt. Ett ord som vi skyddade oss bakom när vi blev avundsjuka. Men också ett ord som kan leda till utveckling om vi förstår varandras perspektiv.

          Ett annat ord som var med mig hela veckan var entreprenörskap. Var flickan som satt på trottoaren entreprenör eller tvingad? Perspektivet på frågan blev delad i gruppen. Var det ett lyckat initiativ i sant entreprenörstänk eller ett tvång för överlevnad. För mig det senare. En fråga på perspektivet är om det är svälten och svårmodet som föder en entreprenör eller om man alltid bär en entreprenör med sig och tillfället utvecklar den? Lite blir det en fråga som kommer handla om den politiska grunden som man står på. Kopplat till den inhemska debatten om ”hungriga vargar jagar bättre” eller med trygghet så vågar man.

         För mig med min socialdemokratiska ideologi i ryggen (eller ska man säga blodomloppet) så är det just tryggheten som frigör människans mod att skapa. Att känna sig fri för att man vet att någon tar emot en om det går åt helvete. Så med det perspektivet är flickan som satt på trottoaren inte fri utan lider av tvånget att försöka få mat på bordet. Självklart så gillar vi egna initiativ för att klara sin försörjning och liter jävlar anamma skulle inte skada bland svenska ungdomar kring företagande. Men jag vill se det ur perspektivet att de har en idé som de vill förverkla för sig själva. Men skolan idag föder inte entreprenörskapet utan kväver det mer. Perspektivet att när ungdomarna från Mukono, Uganda varit i Vimmerby och lyssnat på ett föredrag om Ung företagsamhet på gymnasiet åkte hem och startade ett kooperativt företag med 15 ungdomar stödda av kommunen, som hjälpte till med startkapitalet. Det gav perspektiv.

         Perspektivet ger vid handen att vi inte är bäst i alla grenar. Perspektivet ger att nätverkandet är en fantastik metod för utveckling. Ungdomarna från Mukono kommer till Vimmerby får höra om UF-företagande och åker hem och startar företag. Vimmerby ungdomar åker till Mukono får höra om hur det gått åker hem och planerar att dra igång ett import företag med butik. Idéer byts, utvecklas och genomförs.

          Jag kan konstatera att vi lever i en ny tid som kräver nya lösningar. Att vi måste sätta oss på andra toppar för att se värden och vår samtid ur olika perspektiv. Att få en förståelse om att våra lösningar inte alltid är de bästa utan andra delar av den globala världen kan sitta på lösningar som även kan vara gällande för oss.

           Perspektiv kan vara stora eller små men lika viktiga för att förstå eller kunna presentera lösningar på de problem som vi upplever. Visst är det varmare i Afrika än här, men inte måste människorna vara kallare här för det. En vecka i Uganda visar snabbt att kramar är grattis och alla vinner. Att leende värmer den bistraste själen och att med ett positivt tänkande så kan vi fortsätta utveckla. Visst är vi effektivare än i Uganda. Men perspektivet att de värnar vänskapen snabbare än att komma i tid till möten.

          Men med kramar och vänskap bygger man inte land utan något annat. Frågan kan ställas vad som är viktigast? Men jag vill se en delning som innebär att vi bygger in vänskapen som en del i samhällsbygget. För med det så bygger vi också in det egna ansvaret över vårt gemensamma. Det ger perspektivet att vi äger tillsammans och att det inte är ens något annat. Det är på ett sätt att ta steget tillbaka för att förstå att vi skapar tillsammans underifrån. Allt från arbetarrörelsens barndom då vi utvecklande hela folkrörelse Sverige för att hjälpa och stödja varandra. Inte för att överlämna ansvaret till någon annan och dra sig tillbaka. Att med perspektivet tillsammans bygger vi för varandra. Uganda kramar och svensk effektivitet är en medicin för framtiden som kommer utveckla och värma.

Media kring ämnet eller så: Ab, AbExp, SR, SvD, SvD2, SvD3, DN, DN2,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

20120225

Tankarna från Uganda


Så blir det en megaposting från resan till Mukono, Uganda. Orkar inte dela den på flera och en är skriven på plats med stavfel och syftningsfel på köpet. En råtext tagen direkt ur ett mörkt hotellrum som oftast 

2012-02-17
Sakta så känner vi hur värmen smyger på när vi mellanlandar i Qatar. En flygplats som satsar på lyx bilar och guld. Kan säga att mellanlandningen mitt i natten störde rytmen och det gjorde sig påmint vid lunch. Trött behövs bara sägas och värmen är varm…

2012-02-18
Så kom den som vi försökt undvika kön. Trafikkaoset. Signumet för huvudstadsregionen i Uganda. Tror det är svårt att finna ord för den. Jämförelse är Stockholmstrafiken rena söndagstrafiken i Vimmerby…

        Men hotellet intaget och samma rum som förra gången… ska jag vara lite petig så har de flyttat sängen och gjort om i badrummet. Duschen är inte lika gömd nu som den var tidigare… Som ni märker så är det lite politik och mycket landa. Vi började efter frukost på ett av hotellen i Entebbe med guidad tur på djurparken ”Entebbe wildlife education center” helt lagom att göra efter många timmar på det berömda arslet.

         En fundering är kring stabiliteten i landet då vår värd skrattar lite gentemot kravallpolisbilen som står i en rondell. Han förkunnar stolt att den var fylld med tårgas. Vad jag förstod så hade det som hände i Libyen nått Uganda och det mullrade lite. Men med tårgas bilar i rondeller skulle upploppet släckas… Vi att de gamla kungasalarna som fanns med på programmet har brunnit. Det finns gamla konflikter som våra världar gör att som står i deras makt att hävda att det var gårdagen… Men samtidigt så pekar de duktigt på de stora klasskillnader som finns och hur de rika bygger område efter område och kåkstäderna vet jag inte vad som händer med. Att det kokar kan jag tro utan att behöva vara en Einstein. Det är en komplicerad maktdelning mellan landets president och de gamla kungarna med sina egna parlament. Torekov kompromissen ligger långt bort. Hur avgörande som den bilden är svår att med det jag vet sia om utan jag gör analyser utifrån mina västerländska ögon, just detta som mångt mycket gjort att många länder i Afrika just befinner sig i den situationen som de nu har med pyrande strider mellan klaner och stammar. En sak som ändå verkar vara säker i denna region, och jag fick bilden även från Kenya, är att religionen inte har en stark roll att spela för detta. Till motsats mot Qatar Airways som kontinuerligt under resan visade riktningen gentemot Mecka.

         Sedan så har de en roll i den övriga samhällsutveckling utifrån Amerikanska pastorer som eldat massan kring homosexualitet. Lagförslaget har försvunnit ett antal gånger och är nu uppe på tapeten igen. Något hyfsat då dödstraffet är borta men ändå inte tillräckligt. Släng skiten i papperskorgen är mitt spontana förslag. När jag senare på kvällen pratar med ungdomar ser de ut som frågetecken när homosexuella får gifta sig och skaffa barn. Det enkla svaret var att det var förbjudet. Längre kände jag inte att jag kunde ställa frågan då vi satt på en formell ”Wellcome dinner”. Känner mig förvånad av svaret då han ändå var impad av vad man kunde göra i Sverige och dessutom förklarade det för en högre tjänsteman på Municipal Council, med iver i rösten för att sedan landa med det enkla det är förbjudet. Men min nyfikenhet är inte stillad utan snarare mer väckt. Jag vill veta om hur homosexuella lever i Uganda. Att talespersoner blir mördade och knäppskallar lägger lagförslag i deras parlament är en sak men hur ser ugandiern på sina homosexuella medborgare? För den unga som jag träffade hade inget fördömande i rösten utan bara ett krasst konstaterande…

        Uganda är ett land som jag inte blir klok på. Jag älskar det men finner ändå en obehagskänsla. Inte en känsla som får mig att kasta in handduken men känna i magen att allt inte står rätt till och jag vet inte var jag har mina vänner. Reformivrare i ena benet och trogna kungen i det andra. Behålla initiativet samtidigt som kineserna bjuds in. De kommer som en gräshoppssvärm och med allt och antingen tar de råvarorna lämnar en väg eller så står en fabrik på plats och allt mervärde hamnar i Kina. Inget kvar utan skalet, vägen. Vi har även sett det i Kalmar

2012-02-19
Så vaknar man upp och krasst konstaterar att strömmen är borta och kaffe till frukost verkar långt borta… Ja till och med frukosten verkar långt borta… Men med Thåström ”Låt det regna” så minns jag gårdagens regn och nattens åska… Kvällens traditionella dans med Mig och Dennis förträngs trots succén. Man kan konstatera att ungdomarna i Uganda har ett helt annat förhållande till sina traditionella danser än vad vi har. Vidare så verkar de vara födda med rytmen i blodet och rätt så lealösa, på ett graciöst sätt.

         Att Uganda är komplicerat men har egen demokrati är tydlig. Klanen är viktig och det finns ett stort antal.  Det är mannens klan som man följer utom gällande kungen som följer modern. Det ska säga att Uganda består av 6 kungariken. Kungen har ingen formell makt utan är mer en symbol och hans parlament får inte ta politisk ställning (Det ska sägas att detta gäller centralregionen Buganda). Men genom att kungen inte få ta mannens klan och man inte får gifta sig med samma klan så går kungamakten runt bland klanerna och alla klaner känner att de är deras kung. En form av demokratisk monarki…

         Så historien är viktig kungen och klanen är bärande delar i samhället. En annan viktig del är religionen som är ständigt närvarande men inte är störande och acceptansen föra varandras tro är stor. Här blandas kristendomen med islam. I vårt samarbete så är borgmästaren kristen och den ny pensionerade vice borgmästaren troende muslim. Sedan är arvet efter Idi Amin också närvarande. Vi såg idag hans tortyrkammare som är placerad på det kungliga palatsområdet. Där över 200 000 människor fick sätta livet till bara för en diktatorns höga nöje. Det sades att han var intresserad av att se människor dö och lida… Sicken människa Tur att dagen avslutade med kultur från de 6 olika regionerna i landet…  

2012-02-20
Det är ett fantastiskt engagemang som de unga har i Mukono. Det finns en vältalighet som jag inte mött någon annanstans. Måste säga att det inte finns i Vimmerby och hoppas vi kan skicka fler unga som kan trycka till oss lokala makthavare. En tanke som väcks är att vi måste se till att våra möten med unga blir mer likt våra möten, utifrån att det då blir mer tydligt vad som sägs och lovas. Enkelt uttryckt så har vi att lära av Mukono och fler från Vimmerby borde beredas att resa ner.

          Coca-Cola symbolen för imperialismen… Så var vi på fabriken och de visade sig att det ville vara en tydlig del av lokalsamhället och dricka ficks av både kyrkan och ungdomsråd.   Vi må säga att det var för att tysta, men med arbetstillfällen i en region med stor brist och stora problem med miljön var det intressant att se Coca-Colas etablering. Och att sedan få en minut gammal Cola var förstås en muta som uppskattades. Men allt får mig att fundera på om jag tycket rätt eller om jag med att satt mig på en annan bergstopp ser andra alternativ. Jag är inte klar i tanken men funderar gör jag…
 Kvällen avslutades med det första skolbesöket och det var ett härligt besök. Det finns en iver över kunskap. På ett sätt handlar det om att det vet att det är den enda vägen att ta sig vidare. De som inte finns i skolan lever sitt liv på åkern eller som gatubarn. Ska sägas att under mina resor inte sett så många men det kan också bero på vad våra världar visar upp. De har visat oss kåkstäder men frågan är vilken bild man får genom att snabbt fara igenom med en minibuss. Men åter till skolan. De är gamla slitna och svarta tavlan har sina skavanker.  Åter så slår det mig vilken vältalighet som de unga har. De ställer sig upp och har en tydlig argumentation/fråga som om de var födda retoriker. Allt medan i Sverige så får man dra upp de unga för att engagera sig. Åter så hoppas jag vi kan göra mer av detta utbyte så att fler svenska ungdomar får ta del av just detta.
 
2012-02-21
Dagen då jag skakade rumpa åt Sveriges ambassadör i Uganda…

        På lunchen efter ceremonin så fick vi ett samtal med ambassadör Urban Andersson som var relativt ny på posten endast sedan oktober vilket visade sig att än inte hunnit sätta sig i alla frågor. Med detta så var det en frågvis ambassadör som ledde frågeställande gentemot borgmästaren och kommunchefen. Så en fråga kring hur han såg på de homosexuellas situation fanns det inte plats för…

        Företagsbesök var det sedan och en sak som enkelt kan konstateras är att i Sverige skulle de flesta arbetsplatser vara stängda… Varken fack eller myndigheter skulle lagt några fingrar i kläm. Men när vi ser hur de producerar våra röda rosor som vi sedan delar ut på 1:a maj så kan jag konstatera att vi är en del av det hela. Men en fråga är om vi kommer köpa deras rosor om arbetarna får våra löner och rättigheter? Och vad händer då. Samtalet om att alla ska ha det bra stämmer det med våran livsstil och är vi beredda att förändra vår så de kan komma upp i våran nivå? Jag tror att svaret kommer vara nej utom hos de mest ”troende”. Men ska vi med det låta livet? Självklart inte men vi måste se vad vi kan göra för att stärka jobben men också arbetsmiljön. I Mukono är arbetslösheten 38 procent och det är en utvecklande region som växer så det knakar. Trots det en skyhög arbetslöshet. För mig med lite facklig bakgrund är detta jobbigt och det som göt mest irriterad är att jag vill både äta och ha kakan kvar och i detta fall måste det väljas.

         Men så avslutades kvällen med jag i majestätisk dans för 600 jublande gymnasieungdomar. Allt på Borgmästaren infall… Så börja med att skaka rumpa för svenska ambassadören och avsluta med min skakande rumpa för 600 ungdomar…

2012-02-22
Skolornas dag går vi nu till mötes. Det är intressant att se den laguppställningen som kommer emot en när vi kommer till en skola. Det är något märkvärdigt med oss som kommer. Hela skolan ställer upp från minsta elev till alla lärare. Idag så såg vi en liten skola för en del av den fattiga befolkningen. Den drevs av en kyrka men betalades av staten med kommunen som kontroll instans. Men denna skola lyckades få fram toppen elever. Ett stort problem var att få föräldrarna att förstå vikten av skola då många av dem inte själva gått i en. Det är skolplikt men hur den följs och om det finns sanktioner har jag än inte fått bukt på. En sak som gör intryck på mig oavsett vilken skola som vi besöker är kampen gentemot Aids/HIV som inte trycks undan. Idag en deklamation på rim där knappt tio år gamla betonar vikten av kondom. Det vill säga att i tidig ålder så skolas de in. Vi får sedan vidare till den raka motsatsen en stor (1200elever) skola som drevs privat med avgifter och som fick göra vinst. Det visade sig vara en av de bättre grundskolorna i kommunen. Imponerande var det att se fyra åringar sitta och skriva sitt namn och vilket datum som det var idag.

       Men en sak som jag inte klarar av att ta in. Det liksom bara blir märkligt. När vi anländer till skolan med 1200 elever så kommer en dansgrupp emot oss och tar täten ett annat gäng elever går på rad bakom oss och på balkongerna står 1200 elever och jublar när vi kommer och likt kungen slänger man upp handen och vinkar och möts av jubel. En märklig känsla. Men som sagt jag vet inte hur jag ska tackla det…

       På lunchen så talade jag med en ungdom som var med i projektet kring hur hans vardag såg ut. Han studerande till jurist, arbetade samtidigt, var engagerad i ungdomsrådet höll på att starta upp ett företag, sjöng på bröllop och aktiv i ungdomsrådets gemensamma företag. Nyss flyttat hemifrån. Det gav en perspektiv. Våra unga som tycker det är jobbigt att vara med i Ungdomsrådet…

       Företaget som de startat är enligt den kooperativa modellen. När de fått ett arbete (De hyr ut tält och göra arrangemang) så stannar 50 procent i företaget och 40 procent till de som deltagit och resterande tio delas av övriga medlemmar i företaget. Sammantaget är de 15 medlemmar. Allt inspirerat hur vi arbetar med Ung företagsamhet i Sverige. Det som är spännande är att kommunen gick in med ett startkapital på 3 miljoner Uganda shilling.

        Jag har varit på två Rotary möten… Det första hade temat när jazzen kom till kyrkan och kvällens kring mathushållningen i Uganda… Så kom inte och säg att Rotary inte är spännande… Men kvällens föreläsning med följande diskussion där vi svenskar inte fanns var mycket intressant att lyssna på. Det blev en bild av ett Sverige. Problemen med de unga som lämnar landsbygden och de gamla som blir kvar med minskad ork och samtidigt en ökad försörjningsbörda då de även behöver skapa ett överskott att sälja till stadens invånare. Här kom svaren handla om allt från familjeplanering till GMO. Man kan säga att vi är mer lika än olika möjligen att vi lever ett par årtionden från varandra på vissa områden.

2012-02-23
Idag så sätter jag vid datorn på morgon kvisten för att ta mig ut som turist och än en gång få se Nilens källa. Det ska finnas fler som gör anspråk på att vara den rätta källan men jag nöjer mig med denna.

        Denna fantastiska upplevelse som till delar blivit förstörd. Plötsligt på ön där Nilens källa var, gränsen mellan Victoriasjön och Nilen. Där var nu inte en öde ö utan disco musiken trummande ut och tingeltangel blandades med öl servering… Känslan av att vara på ett unikt ställe och få känna sig som en äventyrare var helt borta och man var en turist i mängden. Det allra farligaste med ett besöksmål. Att förlora sitt unikum.

          Nu hemkommen efter avskedsmiddag i borgmästarens trädgård med hela den politiska- och tjänstemannaledningen. Träffade en kinesisk investerare som inte visste var Sverige låg eller vad EU var, men kände till Danmark av för mig okänd anledning. Tyvärr var hans engelska i det närmaste obegriplig vilket gjorde i allt surr att det var svårt att få fram något kring kinesernas tankar om Afrika. Kvällen avslutades med samtal kring de äldres och individerna med funktionsnedsättnings problematik. Det visade sig att de arbetade kring entreprenörskap när det gällde hjälpmedel. Tyvärr så var bristen stor så att det var svårt.  Nu packas väskan och hemresan närmar sig och uppkopplingen till nätet är snart nära.

2012-02-24
Det är hemresa och det packs och allt ska med. Gåvor, frukt och presenter till de som förhoppningsvis väntar på mig Som vanligt så var det en sista sekund som vi kom fram till planet och den klassiska uppdelningen av bananer tog vid och på planet.

2012-02-25 
Hemma… Kommer säkert med en längre reflektion kring de tankar som kommer mogna fram.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Demokrati,ungdomar, entreprenörskap, Mukono, Uganda, Homosexuella, klimat,

20120216

1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket. RF

1 § All offentlig makt i Sverige 
utgår från folket. RF
Men det gäller inte moderata statsråd... Eller? Jo visst men arroganta ministrar med en blå partifärg skiter i detta. Problemen med att styra i minoritet blir allt tydligare och hur man inte klarar av det. Att man inte kan leda landet i minoritet. Att inte ens klara sin egen regering...

         När Ulf Kristerssons idag vägrade lyda riksdagsmajoriteten så blir bilden allt tydligare. Att rent ut sagt skita i demokratin för man tror på något annat, eller om det är av ren tjurighet, är inte ok. Frågan är om det är förankrat hos statsministern och om han ligger bakom att hans ministrar struntar i folket, vilket de gör indirekt då de inte tar hänsyn till den av folket framröstade majoriteten. Att leda i minoritet är en konst som innebär att i  fråga för fråga söka majoritet för sina tankar om utvecklingen. Att finna kompromisserna som gör att man både leder landet och sitt parti.

        Så jag lägger skulden på Fredrik Reinfeldt som ytterat ansvarig för sina ministar. Men frågan är om han kommer ta på sig skulden eller om han låter allt glida förbi och hoppas på att solen kommer skina i morgon... Med andra ord dåligt ledarskap

Media: Socialdemokraterna, CW, Ab 1, 2, 3, SvD, UNT, BT, Västerbottens-Kuriren, Sydöstran, SMP, GP, Barometern, Sändaren, Skånskan.se, Laholms Tidning, Norra Skåne, Dagens Nyheter, Allehanda, E24Alliansfritt Sverige
Bloggat: Martin Moberg, Peter Johansson , Helena Ericson, Annarkia, DHEKristian Krassman om noll känsla för feeling,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Högbergs Tankar till Mukono, Uganda


Förra gången träffade vi delar av ungdomsrådet tillsammans
med Borgmästaren. Kan konstatera att Mukonos ungdomar
var tuffare mot deras politiker än vad våra är mot oss. 

Imorgon bär det av till Mukono i Uganda. Där är grunden att dra igång ett gemensamt projekt ”Ungt entrepenörskap för hållbar utveckling”. Det är spännande att se hur liten världen är och vilka gemensamma frågeställningar som vi har. Jag hoppas de fått ordning på sitt internet så ni kan följa arbetet som kommer ske.

        Vimmerby kommun har nu i ett antal år arbetat med Mukono för att tillsammans utveckla arbetet med barnkonvetionen. Grunden är den gemensamma organisationen Globträdet som ser trädet som en naturlig mötesplats för unga och gamla. Ett ställe där beslutsfattare kan träffa unga för att dela erfarenheter. De tidigare projekten har lett till att Vimmerby har ett allaktivitetshus där möten över generationsgränserna sker och nu skapas ett liknande i Mukono. Invigning kommer troligen var om ett år med medverkan från ungdomar i Vimmerby. Men nu är tanken att vi ska lyfta det hela ett steg till att lyfta in klimat och entreprenörskap i projektet. Sedan kommer jag att träffa den svenska ambassadören Urban Andersson och med honom lyfta frågan kring de homosexuellas situation och hur vi med vårt projekt kan verka. 

          Här är en sammanfatting av ansökan som ni kan finna här (Sök ner till sidan 108. Det är två projekt ett lednings och ett verksamhets.)
The overall goal is to develop the Youth Centre in Vimmerby called “Fabriken” and to get the Youth Centre in Mukono ready in order to be able to: 
-Increase the knowledge of economic and social spirit of enterprise among youngsters by cooperation and exchange of ideas with NGO: s where the youth centers in both countries serve as platform for meetings, workshops and discussions.
-Increase the competence about how young people’s involvement and informal learning may be validated by cooperation with NGO: s that has experience from informal learning and general education. 
-Develop new activities to promote and make it possible for young people to make a living and take  control over their life situation and raise their employability. 
-Increase the possibilities and the will for young people to get engaged and involved in question regarding the local society, particularly those that affect sustainable development.  
One activity could be to open up a “world shop” in the youth centers to sell each other’s sustainable products.” 
Jag hoppas också kunna finna former under projekttiden för att få unga att start företag med tanke på de produkter som finns i Uganda. Att världsbutiken blir en start.

          Jag hoppas på täckning så jag kan uppdatera vad som sker och också försöka ge en bild av hur Uganda mår. Det finns delade bilder som jag vill försöka förmedla om det finns fungerande uppkopplingar. Tidigare så har det saknats…

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,